środa, 18 października 2017

Placek borówkowo-brzoskwiniowy


źródło: Instagram

Tęsknicie już za latem? Ja trochę tak. Dzisiejszy przepis może pomóc wam przenieść się do tych najcieplejszych miesięcy w roku. To ciasto chyba każdemu przypadnie do gustu. Jest bardzo puszyste, słodkie, pełne owoców i z każdym dniem robi się coraz smaczniejsze. Jeżeli macie jeszcze zamrożone borówki z tego roku i puszkę brzoskwiń w spiżarni, koniecznie upieczcie ten placek! Inne owoce też się nadają, ale połączenie brzoskwiń i borówek jest najlepsze.



Składniki:

  • 280 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 70 g masła
  • 340 g cukru (jeżeli ktoś nie lubi bardzo słodkiego ciasta można dać mniej)
  • 3 jaja
  • 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 210 g jogurtu greckiego
  • 3 brzoskwinie (mogą być też brzoskwinie z puszki)
  • 250 g borówek
  • 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 170°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy na spodzie papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną masła.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy.
  3. Masło, cukier i jaja miksujemy aż do uzyskania puszystej i jasnej masy (ok. 2-3 minuty). Następnie dodajemy ekstrakt i jogurt grecki. Miksujemy przez następną minutę do uzyskania kremowej masy.
  4. Nadal miksując, dodajemy do masy wcześniej przesianą mąkę.
  5. Ciasto przelewamy do tortownicy a na wierzchu układamy owoce i posypujemy je cukrem trzcinowym.
  6. Ciasto pieczemy około godziny; aż się zezłoci.
  7. Po upieczeniu, tortownicę wyjmujemy z pieca i zostawiamy do ostygnięcia. Po około godzinie ciasto można wyjąć z tortownicy.
  8. Placek świetnie smakuje podany z lodami waniliowymi. 

Smacznego!



1 komentarz: