Babka to dla mnie smak dzieciństwa. Pamiętam jak jako kilkulatka na pytanie mamy, "Jakie ciasto upieczemy na niedzielę?", prawie zawsze odpowiadałam, że babkę. ^^ Nadal jest to jedno z moich ulubionych ciast. Teraz jednak za każdym razem eksperymentuję i testuję rożne wersje tego deseru. Tym razem padło na kokos i, według mnie, był to strzał w dziesiątkę. Przepis znalazłam na jednej ze stron kulinarnych i trochę zmodyfikowałam.
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 szkl. cukru (ja dałam 3/4)
- 1 szkl. mąki
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny lub masła
- kilka kropel aromatu kokosowego
- 120g wiórek kokosowych + do posypania babki po
polukrowaniu
- lukier mleczny do polania - 2/3 szkl. do 1
szkl. cukru pudru + 2-3 łyżki gorącego mleka + kilka kropel aromatu
kokosowego
PRZYGOTOWANIE:
- Margarynę roztapiamy na
małym ogniu i odstawiamy do wystygnięcia.
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Pod koniec ubijania dodajemy ostrożnie cukier,
żółtka i dalej ubijamy.
- Obie mąki i proszek do pieczenia
przesiewamy (lub napowietrzamy mieszając trzepaczką) do oddzielnego naczynia. Następnie porcjami dodajemy do miksowanej
masy.
- Dolewamy do ciasta roztopioną margarynę
i krótko miksujemy na niskich obrotach.
- Wsypujemy wiórki i dodajemy aromat. Lekko mieszamy i
przekładamy do kominowej formy na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką
tartą lub mąką.
- Pieczemy około 50 minut w nagrzanym do 170°C
piekarniku - bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika.
- Odstawiamy do lekkiego przestudzenia i
wyjmujemy ostrożnie z formy. gdy zupełnie ostygnie, polewamy lukrem* i posypujemy wiórkami
kokosowymi.
Smacznego!
* Aby zrobić lukier mleczny, należy 2/3 szkl. do 1 szkl. cukru pudru utrzeć mikserem z 2-3 łyżkami gorącego mleka i kilkoma kroplami aromatu kokosowego- należy żonglować ilością cukru i mleka w zależności, jak gęsty lukier pragnie się otrzymać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz