Chleb gryczano-owsiany
Zaczęłyśmy piec chleby i... nie możemy przestać! Nawet nie wiecie jaką czuje się satysfakcje z upieczenia własnego pysznego zdrowego bochenka pieczywa. Stawiamy na prostotę, a ten przepis jest banalnie prosty. I chodź jego wyprodukowanie trwa kilka dni, to samej pracy przy nim jest niewiele. Jest chrupiący na zewnątrz i wilgotny w środku. Musicie spróbować.
Składniki:
- 300g kaszy gryczanej białej niepalonej
- 200g płatków owsianych (ja użyłam błyskawicznych, bo takie właśnie miałam w domu)
- płaska łyżka soli (najlepiej morska lub himalajska)
Przygotowanie:
- Kaszę i płatki zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 24h. Co jakiś czas zaglądamy do naszej mieszanki, mieszamy ją i pilnujemy, by kasza i płatki cały znajdowały się pod warstwą wody.
- Po tym czasie odlewamy nadmiar wody, dodajemy sól i blendujemy naszą mieszankę na niezbyt gładką masę.
- Następnie dodajemy nasiona (u mnie po 2 łyżki: maku, słonecznika, sezamu, siemienia lnianego i nasion chia) i przyprawy (u mnie to płaska łyżeczka granulowanego czosnku). Mieszamy.
- Przekładamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w zimnym piekarniku na całą noc (im dłużej tym lepiej). Na powierzchni ciasta powinno utworzyć się charakterystyczne wybrzuszenie.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i pieczemy ok. 55 minut.
- Zaraz po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremki i przekładamy na kratkę do wystudzenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz